Φρέσκια Vs. Ξηρή

Αν είχες μπροστά σου μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα και μία σε μορφή σκόνης, ποια θα διάλεγες; Κάτι αντίστοιχο σκεφτήκαμε και για τη σπιρουλίνα!

Η ξηρή σπιρουλίνα έχει εκπληκτικές ιδιότητες. Σε κλινική μελέτη [1] που πραγματοποιήθηκε σε εννέα μέτρια γυμνασμένους άνδρες στην Ελλάδα, αυτοί που λάμβαναν ξηρή σπιρουλίνα είδαν την αντοχή τους να αυξάνεται κατά 30% στη μέγιστη ταχύτητα σε διάδρομο, μετά από δίωρο τζόγκιν.

Αν η ξηρή σπιρουλίνα έχει τέτοια αποτελέσματα, φαντάσου τι μπορεί να πετύχεις με τη φρέσκια! Η φρέσκια σπιρουλίνα διατηρεί μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικά συστατικά, καθώς δεν λαμβάνει χώρα ξήρανση. Επίσης, είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της φρέσκιας σε σχέση με την ξηρή σπιρουλίνα. Συνολικά, η φρέσκια σπιρουλίνα έχει πολύ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε σχέση με την ξηρή [2].

Για ποιον λόγο διάφοροι παραγωγοί ξηραίνουν τη σπιρουλίνα; Το κάνουν για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Όμως, είναι παράξενο να το κάνεις αυτό, όταν ξέρεις ότι μέσα σε έναν μήνα!! η ξηρή σπιρουλίνα χάνει τη μισή της αντιοξειδωτική δράση όταν αποθηκεύεται ακόμα και σε ήπιες θερμοκρασίες 25°C [3]. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιοξειδωτικά της συστατικά είναι θερμοευαίσθητα.

Η σπιρουλίνα παράγεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα σήμερα, καθιστώντας τη διάθεσή της σε φρέσκια μορφή δύσκολη έως αδύνατη. Εδώ έρχεται η ITS ALIVE, με την τεχνολογία που ανέπτυξε πειραματικά μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, να προσφέρει ολόφρεσκη σπιρουλίνα σε τιμή κοντά σε αυτήν της ξηρής. Καμία δικαιολογία για ξηρή πλέον!

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1) https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2010/01000/Ergogenic_and_Antioxidant_Effects_of_Spirulina.19.aspx
2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878029615000432
3) https://www.researchgate.net/publication/308607151_Thermal_and_photo-stability_of_the_antioxidant_potential_of_Spirulina_platensis_powder

Λιπώδες ήπαρ

Το δεύτερο μεγαλύτερο όργανό μας, μετά από το δέρμα, είναι το ήπαρ - γνωστό και ως συκώτι. Εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η επεξεργασία θρεπτικών συστατικών τα οποία λαμβάνονται με την τροφή και το φιλτράρισμα επικίνδυνων ουσιών στο αίμα.

Ένα υγιές συκώτι έχει μικρή περιεκτικότητα σε λίπη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη υποδεικνύει ηπατική στεάτωση, γνωστό και ως λιπώδες ήπαρ. Σε περίπτωση που το λίπος αυτό δημιουργήθηκε λόγω υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, η ασθένεια ονομάζεται αλκοολική ηπατική νόσος (AFLD). Ειδάλλως η νόσος ονομάζεται NAFLD: Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το 25-30% του γενικού πληθυσμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ υποφέρει από NAFLD[1]. Οι πάσχοντες έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά και ηπατικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο[2]. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, αδυναμία, κούραση, αιμορραγία από τη μύτη, φαγούρα στο δέρμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα, πρήξιμο και άλλα.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τους ιατρούς για τη διάγνωση λιπώδους ήπατος, συνδυάζει ψηλάφηση της περιοχής, ερωτήσεις σχετικά με το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις αίματος (ALT και AST), απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική, μαγνητική), βιοψία ήπατος.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 13 άνδρες από την Κρήτη ηλικίας 29-62 ετών, οι οποίοι έπασχαν από NAFLD, και κατανάλωναν 6g ξηρής σπιρουλίνας ημερησίως για 6 μήνες, οι τιμές AST και ALT μειώθηκαν κατά 38,5% και 37,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μειώθηκαν σημαντικά: LDL χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ενώ αυξήθηκαν οι μέσες τιμές HDL (καλής) χοληστερίνης και η αιμοσφαιρίνης, αυξάνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Αν η ξηρή σπιρουλίνα είχε τέτοια αποτελέσματα, φαντάσου τι μπορείς να πετύχεις με τη Φρέσκια Σπιρουλίνα!

Βιβλιογραφία:
1) https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i36.6571
2) https://doi.org/10.3390/ijms17050774
3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25331487/

Δες ακόμα:
https://www.healthline.com/health/fatty-liver#diagnosis
https://www.hygeia.gr/mi-alkooliki-lipodis-nosos-toy-ipatos-nafld/

Kατηγορίες