Η ιστορία μας

Πώς ξεκινήσαμε

Τον Δεκέμβριο του 2018 ξεκινήσαμε το ταξίδι μας, πραγματοποιώντας πειράματα παραγωγής φρέσκιας σπιρουλίνας σε έναν μικρό φωτοβιοαντιδραστηράκο. Καθώς αντιληφθήκαμε τα βασικά, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε δικούς μας φωτοβιοαντιδραστήρες.

Τον Ιούνιο του 2019, μπήκαμε στο EGG (Enter Grow Go), τον μεγαλύτερο επιταχυντή για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου μάθαμε πώς να διαχειριστούμε μια επιτυχή startup, ενώ συνεχίζαμε τα πειράματα.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ύστερα από 9 γενιές πειραμάτων, κατασκευάσαμε τον πρώτο φωτοβιοαντιδραστήρα βιομηχανικής κλίμακας. Αυτός είχε δεκάδες φορές χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου σε σχέση με τους καλύτερους της βιομηχανίας. Επί έναν χρόνο συνεχίσαμε τις βελτιστοποιήσεις σε αυτοματισμό, χημική τροφοδοσία και ηλεκτρονικά. Το ίδιο διάστημα, ο Θοδωρής Στέφου (MSc IT) ξεκίνησε να δημιουργεί την πρώτη έκδοση του IoT συστήματός μας, πριν το εφαρμόσουμε σε όλη την παραγωγή.

Το τέλος του 2021 μας βρήκε να αναμένουμε τα αποτελέσματα από την πρώτη ανάλυση διαθρεπτικότητας. Ο Χημικός μας μας πήρε ξαφνικά τηλέφωνο, για να μοιραστεί κάποια υπέροχα ευρήματα! Η χαρά μας ήταν τόσο μεγάλη, που θέλαμε να μοιραστούμε αυτά τα αποτελέσματα με τον κόσμο. Επόμενη στάση, ήταν να οργανώσουμε το πρώτο taste party. Κάποιοι φίλοι και γνωστοί ήρθαν στο γραφείο και δοκίμασαν φρέσκια σπιρουλίνα και φρεσκοκατεψυγμένη σπιρουλίνα διαλυμένη σε ποτήρι νερό. Οι αντιδράσεις τους καταγράφηκαν σε βίντεο και κοσμούν ακόμα την αρχική μας σελίδα. Όλα φάνηκαν πολλά υποσχόλμενα, οπότε αποφασίσαμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Συναρμολογώντας αντιδραστήρες

Ύστερα από μακρά έρευνα αγοράς, βρήκαμε οχτώ διαφορετικούς προμηθευτές που θα παρήγαγαν τα μέρη του εξοπλισμού για να φτιάξουμε τους αντιδραστήρες μας. Έξι από αυτούς στο εξωτερικό. Οργανώσαμε αυτή τηνπερίπλοκη, και μεγάλη εισαγωγή, και τον Αύγουστο του 2021 κατέφτασαν όλα τα πράγματα. Στη συνέχεια σχεδιάσαμε μια γραμμή παραγωγής, για να συναρμολογήσουμε τους αντιδραστήρες μας. Με τη βοήθεια του Αντρέα και του Άκη, καταφέραμε να συναρμολογήσουμε τους περισσότερους αντιδραστήρες σε μόλις δύο μήνες!

Η ακόλουθη περίοδος ήταν πολύ κουραστική, καθώς εξετάζαμε πού θα ιδρυθεί η πρώτη βάση παραγωγής. Τελικά, νοικιάσαμε το πρώτο μας ``σπίτι`` στο Αιγάλεω το καλοκαίρι του 2022. Αυτό το μέρος ήταν ήδη αρκετά ``έτοιμο``, εξοπλισμένο με πλακάκια παντού και έναν θάλαμο ψύξης. Όμως και πάλι προσθέσαμε πολλά! Ένα εντελώς νέο σύστημα φωτισμού, καλύτερη ψύξη και θέρμανση, inox επιφάνειες, αυτοματισμούς, μπαταρίες, εξοπλισμό εργαστηρίου και ειδικά συστήματα καθαρισμού των αντιδραστήρων.

Κατά τη διάρκεια που μετατρέπαμε τη βάση αυτή, πραγματοποιήσαμε μια ακόμα βελτίωση στους φωτοβιοαντιδραστήρες, αυξάνοντας κατά 50% την παραγωγικότητά τους, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση! Το νέο σχέδιο ονομάστηκε γενιά 9.5. Επιπλέον, βελτιώσαμε την τεχνολογία συλλογής, ώστε να γίνεται σε ένα κλειστό σύστημα, με μηδενική πιθανότητα επιμόλυνσης, και τελειοποιήσαμε το IoT σύστημά μας. Πλέον το IoT είχε: ειδοποιήσεις real-time, δικούς μας αισθητήρες, γραφήματα, πολλαπλούς ελέγχους και μεγάλη ανθεκτικότητα σε αντίξοες συνθήκες.

Από την σπιρουλίνα στο μπλε μέλι

Δυσκολευτήκαμε πολύ να το πάρουμε απόφαση, αλλά τελικά είπαμε να ξεκινήσουμε πειράματα εκχύλισης φυκοκυανίνης. Είναι δύσκολο να ξέρεις ότι έχεις ένα τόσο θρεπτικό πράγμα, και να το επεξεργάζεσαι ώστε να πάρεις μόνο μία θρεπτική ένωση. Παρόλα αυτά, επειδή γίναμε πολύ καλοί στο πείραμα, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, είχαμε διαβάσει όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις, συνδυάσαμε τις καλύτερες, φτιάξαμε και δικά μας βήματα και συνθέσαμε μια εκπληκτική μέθοδο που δίνει αναλυτικής καθαρότητας φυκοκυανίνη κάθε φορά! Δεν είναι μόνο ότι η καθαρότητα είναι η υψηλότερη δυνατή, ούτε η επαναληψιμότητα, αλλά ότι καταφέραμε να το κάνουμε αυτό με τρεις φορές μεγαλύτερη ανακτησιμότητα από το βιομηχανικό στάνταρτ, με δεκάδες φορές φθηνότερο εξοπλισμό και λειτουργικά έξοδα! Και όλα αυτά, παράγοντας ΦΡΕΣΚΙΑ φυκοκυανίνη!

Το μπλε μέλι είναι μόνο η αρχή, έρχονται και άλλα νέα συναρπαστικά προϊόντα!