μαθήματα από τα ψάρια

σπιρουλίνα και ψάρια

Η κατανάλωση σπιρουλίνας βελτιώνει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου όσο και των ζώων. Πολλές φορές τα οφέλη ευεργετικών ουσιών είναι κοινά σε πολλά είδη. Είτε ενδιαφερόμαστε για την υγεία των ζώων που φροντίζουμε είτε για τη δική μας υγεία, τα μαθήματα από τα ψάρια είναι σημαντικά! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας που αναφέρονται στη σελίδα pubmed, όπως αυτές προκύπτουν από επιστημονική έρευνα σε ψάρια.

Όπως θα διαβάσατε ήδη στο άρθρο για το λιπώδες ήπαρ, η σπιρουλίνα έχει πολύ ευεργετική δράση στο συκώτι. Αυτό ισχύει όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά και στα ψάρια! διαβάστε όλη την έρευνα εδώ DOI: 10.3390/ani10030473

Η ουσία chlorpyrifos (CPF) – C9H11Cl3NO3PS –  χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αγρούς και σε σπίτια. Στο σπίτι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κατσαρίδων, ψύλλων και τερμίτων.  Επίσης χρησιμοποιείται σε κολάρα κατοικίδιων για τον έλεγχο ψύλλων και κροτώνων. Στον αγρό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κροτώνων στα βοοειδή αλλά και ως σπρέι για τον έλεγχο παράσιτων. Δεν διαλύεται στο νερό, ενώ προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα. (βλ περισσότερα εδώ)

Σε πείραμα σε ψάρια Τιλαπίες του Νείλου, είδος παρόμοιο με τις πέρκες, εξετάστηκε η επίδραση της σπιρουλίνας στη θωράκιση του οργανισμού τους ενάντια στο CPF. Λήφθηκαν δείγματα αίματος, βράγχων, νεφρών και ιστών ήπατος τα οποία αναλύθηκαν βιοχημικά. Τα ψάρια στα οποία δεν είχε χορηγηθεί σπιρουλίνα είχαν αυξημένες τιμές σε ALT, AST, ALP (βλ. το άρθρο λιπώδες ήπαρ για αυτούς τους δείκτες), χοληστερίνη, ουρία, κρεατινίνη, MDA. Ταυτόχρονα μειώθηκε η περιεκτικότητα σε ολική πρωτεΐνη, αλβουμίνη, SOD και CAT δραστικότητα. Τα ψάρια στα οποία χορηγήθηκε σπιρουλίνα 1% κατά βάρος της τροφής τους είχαν τιμές κοντινές με τον πληθυσμό ψαριών ελέγχου, που σημαίνει ότι ανετράπη στους βιοχημικούς δείκτες που ελέγχθησαν, η τοξικότητα της ουσίας αυτής, χάρις στην αυξημένη αντιοξειδωτική αντίδραση. Και όπως θα διαβάσατε στο άρθρο για τη φρέσκια σπιρουλίνα, η αντιοξειδωτική δράση της φρέσκιας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της ξηρής σπιρουλίνας.

Η σπιρουλίνα μπορεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αναπαραγωγική ικανότητα ψαριών που βρίσκονται σε τοξικό περιβάλλον. DOI: 10.1016/j.cbpc.2019.108685

Προκειμένου να προστατευτούν καλλιέργειες καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμου και γρασιδιού από την εμφάνιση ζιζανίων, χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο το ζιζανιοκτόνο Ατραζίνη (atrazine). Η ατραζίνη συχνά παρασύρεται στον υδροφόρο ορίζοντα, ώστε να επηρεάζει την υγεία των ψαριών.
Παρατηρήθηκε ότι σε μεγάλες συγκεντρώσεις Ατραζίνης (50 μg/L) τα ζεβρόψαρα παρήγαγαν αυγά πολύ μικρότερης γονιμότητας, χωρίς να επηρεάζονται ορμόνες του θυρεοειδούς. Παρατηρήθηκε επίσης πως υπήρχε αυξημένη απόκριση στην ορμόνη του στρες (κορτιζόλη), μειώθηκαν τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης (αντισώματα υπεύθυνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις) και της λυσοζύμης (βακτηριοκτόνο ένζυμο). Οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ψαριών πέρασαν και στους απογόνους τους, καθώς η τοξικότητα της ατραζίνης μεταφέρθηκε σε αυτά.
Τα ψάρια που ενώ βρέθηκαν σε τόσο τοξικό περιβάλλον, τράφηκαν με σπιρουλίνα (10g ξηρής σπιρουλίνας ανά κιλό τροφής) ήταν πιο ανθεκτικά στην τοξίνη, ενώ παρήγαγαν απογόνους με χαμηλότερη συγκέντρωση κορτιζόλης και μεγαλύτερη ανοσοποιητική ικανότητα.