λιπώδες ήπαρ

Το δεύτερο μεγαλύτερο όργανό μας, μετά από το δέρμα, είναι το ήπαρ - γνωστό και ως συκώτι. Εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η επεξεργασία θρεπτικών συστατικών τα οποία λαμβάνονται με την τροφή και το φιλτράρισμα επικίνδυνων ουσιών στο αίμα.

Ένα υγιές συκώτι έχει μικρή περιεκτικότητα σε λίπη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη υποδεικνύει ηπατική στεάτωση, γνωστό και ως λιπώδες ήπαρ. Σε περίπτωση που το λίπος αυτό δημιουργήθηκε λόγω υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, η ασθένεια ονομάζεται αλκοολική ηπατική νόσος (AFLD). Ειδάλλως η νόσος ονομάζεται NAFLD: Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το 25-30% του γενικού πληθυσμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ υποφέρει από NAFLD[1]. Οι πάσχοντες έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά και ηπατικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο[2]. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, αδυναμία, κούραση, αιμορραγία από τη μύτη, φαγούρα στο δέρμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα, πρήξιμο και άλλα.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τους ιατρούς για τη διάγνωση λιπώδους ήπατος, συνδυάζει ψηλάφηση της περιοχής, ερωτήσεις σχετικά με το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις αίματος (ALT και AST), απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική, μαγνητική), βιοψία ήπατος.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 13 άνδρες από την Κρήτη ηλικίας 29-62 ετών, οι οποίοι έπασχαν από NAFLD, και κατανάλωναν 6g ξηρής σπιρουλίνας ημερησίως για 6 μήνες, οι τιμές AST και ALT μειώθηκαν κατά 38,5% και 37,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μειώθηκαν σημαντικά: LDL χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ενώ αυξήθηκαν οι μέσες τιμές HDL (καλής) χοληστερίνης και η αιμοσφαιρίνης, αυξάνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Αν η ξηρή σπιρουλίνα είχε τέτοια αποτελέσματα, φαντάσου τι μπορείς να πετύχεις με τη Φρέσκια Σπιρουλίνα!