Φρέσκια Vs. Ξηρή
Αν είχες μπροστά σου μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα και μία σε μορφή σκόνης, ποια θα διάλεγες; Κάτι αντίστοιχο σκεφτήκαμε και για τη σπιρουλίνα!
Η ξηρή σπιρουλίνα έχει εκπληκτικές ιδιότητες. Σε κλινική μελέτη [1] που πραγματοποιήθηκε σε εννέα μέτρια γυμνασμένους άνδρες στην Ελλάδα, αυτοί που λάμβαναν ξηρή σπιρουλίνα είδαν την αντοχή τους να αυξάνεται κατά 30% στη μέγιστη ταχύτητα σε διάδρομο, μετά από δίωρο τζόγκιν.
Αν η ξηρή σπιρουλίνα έχει τέτοια αποτελέσματα, φαντάσου τι μπορεί να πετύχεις με τη φρέσκια! Η φρέσκια σπιρουλίνα διατηρεί μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικά συστατικά, καθώς δεν λαμβάνει χώρα ξήρανση. Επίσης, είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της φρέσκιας σε σχέση με την ξηρή σπιρουλίνα. Συνολικά, η φρέσκια σπιρουλίνα έχει πολύ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε σχέση με την ξηρή [2].
Για ποιον λόγο διάφοροι παραγωγοί ξηραίνουν τη σπιρουλίνα; Το κάνουν για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Όμως, είναι παράξενο να το κάνεις αυτό, όταν ξέρεις ότι μέσα σε έναν μήνα!! η ξηρή σπιρουλίνα χάνει τη μισή της αντιοξειδωτική δράση όταν αποθηκεύεται ακόμα και σε ήπιες θερμοκρασίες 25°C [3]. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιοξειδωτικά της συστατικά είναι θερμοευαίσθητα.
Η σπιρουλίνα παράγεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα σήμερα, καθιστώντας τη διάθεσή της σε φρέσκια μορφή δύσκολη έως αδύνατη. Εδώ έρχεται η ITS ALIVE, με την τεχνολογία που ανέπτυξε πειραματικά μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, να προσφέρει ολόφρεσκη σπιρουλίνα σε τιμή κοντά σε αυτήν της ξηρής. Καμία δικαιολογία για ξηρή πλέον!
ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1) https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2010/01000/Ergogenic_and_Antioxidant_Effects_of_Spirulina.19.aspx
2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878029615000432
3) https://www.researchgate.net/publication/308607151_Thermal_and_photo-stability_of_the_antioxidant_potential_of_Spirulina_platensis_powder